Dette er de gjeldende retningslinjene for bruk av KI i Teknisk Ukeblad Media, herunder TU.no og Digi.no.
Teknisk Ukeblad Media arbeider etter retningslinjene i Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten, som ligger til grunn for alle våre redaksjonelle beslutninger. Presseetikken og publiseringsansvaret gjelder uavhengig av teknologi og plattform.
TU Media ønsker å møte all ny teknologi med nysgjerrighet og varsomhet. Vi utforsker stadig nye muligheter for å forbedre og effektivisere journalistikken og markedsarbeidet vårt ved hjelp av kunstig intelligens og annen teknologi. Dette skal aldri gå på bekostning av vår troverdighet og integritet.
I TU Media omtaler vi teknologien som «Kunstig intelligens», forkortet KI. Vi kan også snakke om språkmodeller og generativ kunstig intelligens for å skille det fra andre typer KI.
Generelle regler om kunstig intelligens
Generativ KI kan generelt brukes i idéprosesser, research og utkast.
Alt KI-generert innhold skal inntil videre gjennomgås av en medarbeider før publisering. Det skal være tydelig for publikum når vi bruker KI.
Redaktør skal alltid godkjenne nye bruksområder og tvilstilfeller, med utgangspunkt i å sikre vår integritet og troverdighet.
Sensitive opplysninger fra kilder eller kildearbeid skal ikke deles med KI-tjenester eller brukes til trening av KI-modeller, med mindre det er tilstrekkelig sikret og godkjent av redaktør.
Personvern ivaretas i henhold til den europeiske personvernforordningen GDPR.
Generative språkmodeller
Alt innhold som genereres skal gjennomleses og faktasjekkes av en redaksjonell medarbeider, på linje med annet journalistisk innhold.
Sensitiv informasjon skal kun behandles i sikrede miljøer, for eksempel på egen maskin. Dette inkluderer blant annet personopplysninger, kundeopplysninger og bedriftssensitive data.
All fullgenerert tekst bør merkes, for eksempel slik: «Teksten er skrevet av KI-verktøyet Chat GPT og kvalitetssikret av redaksjonen».
Det kan lages chatboter og lignende tjenester som er koblet direkte til språkmodeller. I slike tilfeller skal KI-tjenesten kun gi svar basert på innhold som er bestemt av redaksjonen. Slik bruk skal godkjennes av redaktør.
Avsenderen for innsendte bidrag står selv for meningsinnholdet, uavhengig av om det er brukt KI eller annen hjelp til utformingen. Se også egne retningslinjer for innsendte bidrag. Redaktøransvaret gjelder alltid.
Generative bilde-, lyd-, video- og 3D-tjenester
Teknisk Ukeblad Media er opptatt av å verne om det journalistiske bildets integritet, og bruk av kunstig intelligens skal aldri rokke ved dette.
Fotorealistiske KI-genererte bilder skal ikke brukes til nyhetsjournalistikk og dokumentariske formål, med mindre virkemiddelet er et poeng i seg selv. Slik bruk skal alltid godkjennes av redaktør og merkes tydelig i selve bildet.
KI-genererte bilder kan i prinsippet brukes helt eller delvis til illustrasjoner, så lenge det ikke etterligner eller kan forveksles med fotografiske bilder eller stilen til spesifikke personer. KI-modellene skal i utgangspunktet være trent på lisensiert materiale. Desken skal gjøres tydelig oppmerksom på at det leveres et KI-generert bilde for publisering. Redaktør avgjør tvilstilfeller.
Redaksjonelle bilder skal aldri manipuleres ved hjelp av KI eller annen teknologi. Med manipulering menes redigering utover det Vær varsom-plakaten tillater.
Bilder brukt i innholdsmarkedsføring skal ikke manipuleres ved hjelp av KI eller annen teknologi, med mindre dette brukes som et virkemiddel med spesifikt formål. Dette skal i så fall merkes hensiktsmessig.
Generert visuelt innhold skal merkes tydelig, for eksempel slik: «Illustrasjon: kunstig generert av KI-verktøyet Midjourney». Det skal være spesielt rødmerket i bildearkivet.
KI-genererte stemmer kan brukes i formidlingen av redaksjonelt og kommersielt innhold i TU Medias publikasjoner. Disse kan være helt syntetiske eller basert på eksisterende stemmer. KI-stemmer basert på faktiske journalister skal kun brukes til redaksjonelt innhold. Bruk av KI-stemmer skal merkes tydelig.
Koding og utviklerverktøy
Teknisk Ukeblad Media kan bruke KI-verktøy til koding, kvalitetskontroll og andre utviklingsformål. All kode skal kontrolleres av en kompetent medarbeider.
KI-verktøy og algoritmer kan brukes til å velge ut og prioritere innhold som skal vises på forsider og andre redaksjonelle flater. Bruk av slik teknologi skal godkjennes av redaktør.
Teknisk Ukeblad Media ønsker ikke at KI-systemer trenes på vårt upubliserte materiale, og kan sette retningslinjer for hvilket innhold som skal crawles av slike systemer. Dette kan for eksempel håndheves ved bruk av robots.txt på nettsidene.
Salg og markedsføring
KI-verktøy og algoritmer kan brukes til å generere og optimalisere annonser og kommersielt innhold som publiseres på egne flater og i sosiale medier.
KI-verktøy kan brukes til å analysere brukerdata og optimalisere markedsføring og abonnementssalg basert på dette.
Både dataene som deles med KI-verktøy og resultatene som genereres skal kvalitetssikres av en medarbeider før de tas i bruk.
Ved bruk av KI i utforming og publisering av annonser forholder vi oss til markedsføringsloven og gjeldende praksis i bransjen.
Siste oppdatering av disse retninglinjene ble gjort 7. oktober 2024